Találatok:


Találatok az oldalon


Akciós katalógus


Egyéb katalógus


Tudástár cikk


Lastminute akció


TUDÁSTÁR

Hasznos cikkek építkezőknek, lakásfelújítóknak

Új technológiák, megoldások az építőiparban

Tippek-trükkök, érdekes ötletek


KATEGÓRIÁK

1-6.
[32 cikkből]

Gipszkarton válaszfal építése 16 lépésben

2017-07-31
házépítés

Hogyan építsünk szakszerűen gipszkaron válaszfalat? Íme az útmutató.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUM
-

Rigips Habito válaszfalak

2017-06-26
házépítés

Erős mint a tégla, és gyorsan szerelhető mint a gipszkarton. Habito válaszfalak.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUM
Rigips Habito termékkatalógus

Kőzetgyapot vagy polisztirol ?

2017-05-31
hőszigetelés

Érvek és ellenérvek. Milyen szempont alapján válasszunk.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUM
-

Velux okosablak

2017-05-11
nylászáró

Vajon mitől lesz egy ablak okos. Ugyan nem gondolkozik, de majdnem...

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUM
-

Vízálló gipszkartont kültérbe

2017-04-12
általános

A CK lapok legjobb alternatívája a különlegesen vízálló gipszkarton lapok. Erre használhatod a siniat nida hydro-t.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUM
Siniat nida hydro brossúra

Tetőépítés - az eresz kialakítása

2017-03-30
tetőépítés

A jól kialakított eresznek kulcsfontosságú szerepe van a tetőszerkezet megóvásában.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUM
-
1-6.
[32 cikkből]

Gipszkarton válaszfal építése 16 lépésben

Hogyan építsünk szakszerűen gipszkaron válaszfalat? Íme az útmutató.
2017-07-31
házépítés

Kérdezz a cikkről

Többet szeretnél tudni? Tedd fel kérdésed!

Kérj ajánlatot

Érdekel a cikk egy terméke? Kérj rá árajánlatot!

Olvass hasonlót

Szívesen olvasnál hasonlókról? Ingyen Értesítünk!

Ha szakszerűen szeretnél gipszkarton falat építeni használd mankónak a következő 16 lépést. Így biztosan nem feledkezel meg semmiről, és megfelelő lesz az épített gipszkarton falad.

 

1. Lépés

Kiválasztjuk a megfelelő gipszkarton lap típust, ha szükséges vízállót, esetleg tűzgátlót, bizonyos esetekben akár tűz és vízgátlót. Néha szükség lehet két rétegben borított gipszkartonlemez használatára.

Válaszfalakhoz és szabadonálló előtétfalakhoz U50, U75 vagy U100 fal profilt illetve megfelelően C50, C75 vagy C100 profilokat kell használni.

A C profilokból lesznek a fal vázszerkezetének függőleges oszlopai, az U profilok pedig a csatlakozó elemek, azaz ezeket rögzítjük a padlóhoz illetve a plafonhoz és az oldalfalakhoz, ezek között a profilok között épül fel a válaszfal.

Ajtó- ablaktok beépítése esetén, illetve más nagyobb erősséget igénylő elemekhez UA 50, UA 75 vagy UA 100 profilokat kell alkalmazni.

 

 

2. lépés

Ha kijelöltük a falak helyét, jön a C fal profilok feldarabolása, (a vágáshoz lemezollót használunk) úgy, hogy hagyjunk kb. 10 mm hézagot (azaz a C profilok ennyivel legyenek rövidebbek a fal magasságánál). Ezután levágjuk az U profilokat – itt már rés nélkül –  pontosan a helyiség méreteihez igazítjuk (falak, mennyezet, padló).

3. lépés

A váz összeszerelése előtt a kerületi profilok – U (padló, mennyezet) és C (oldalfalak) alsó oldalára – a rendszerhez tartozó hangszigetelő szalagot ragasztunk. Ennek célja, hogy biztosítsa a fal hangszigetelését.

 

 

4. Lépés

 

Következik a kerületi profilok rögzítése a falakhoz,padlóhoz, mennyezethez. Ehhez gyorsszerelő dűbeleket használjunk. A dűbelek közti távolság 1 m kell legyen.

 

5. lépés

A padlón 60 cm-ként bejelöljük a függőleges C profilok kiosztását.

6. lépés

A C profilokat beleillesztjük a vízszintes U profilokba.

 

 

7. Lépés

Ha lesz ajtótok, ezt külön meg kell erősítenünk. Erre a célra UA tokprofilt használhatunk, ezt L lemezekkel rögzítjük. Az L elemeket csatlakozópontonként 2 db M8 csavarral rögzítjük a profilhoz, majd az egészet a padlóhoz és mennyezethez szereljük.

8. Lépés

Az áthidalót normál U profilból is elkészíthetjük, majd lemezcsavarokkal rögzítjük az UA profilhoz.

 

9. Lépés

Az acélprofil vázszerkezet elkészülte után következik annak szintezése.

 

10. Lépés

Következő lépés a megfelelő a lemezcsavarok előkészítése, kellő mennyiségben. A normál C profilokhoz való lemezcsavarok vége hegyes, míg az UA profilokhoz való csavarok fúróvégűek. Lényeges a csavarok helyes kiosztása.

Az első lapréteg felerősítéséhez 3,5x25 mm fém menetes csavarokat készítsünk elő, míg a második lemezréteghez hosszabb – 3,5x35 mm-es csavarokra van szükség.

Függőleges felületekre a gipszkarton lapokat 25 cm-kénti kiosztásban kell felcsavarozni.

 

11. Lépés

Az gipszkarton lapok vázraszerelése előtti utolsó lépés a lapok rövidebb élének fózolása egy kés segítségével 45°-ban (ezek alkotják majd a vízszintes fugákat).

 

12. Lépés

Most már el lehet kezdeni a gipsz-karton lapok felszerelését. A lapot a fal vázához illesztjük, nem feledkezve meg arról, hogy kis lapdarabkákat tegyünk alá, ezzel biztosítva a dilatációt. Fent is hasonló nagyságú rést hagyunk.

13. Lépés

A lapokat lemezcsavarokkal csak a függőleges C profilokra csavarozzuk fel, ügyelve arra, hogy az egymással szomszédos sorokban a lapok csatlakozásai min. 30 cm-el el legyenek tolva.

14. Lépés

Miután a fal egyik oldalán felraktuk a lapokat, a másik, – még szabad oldal felől – a falban lévő üreget szigetelő anyaggal töltjük ki (üveg- vagy kőzetgyapot). Ezzel biztosítjuk a fal megfelelő hő - és hangszigetelését.

15. Lépés

 

A lapok másik oldalra történő rögzítésekor ne feledkezzünk meg arról, hogy a lapok függőleges csatlakozásai a fal egyik és másik oldalán egymáshoz képest 60 cm-es eltolással kerüljenek fel.

16. lépés

Következő lépésként kihézagoljuk a lemezek közötti összes fugát.

 Az így előkészített fal készen áll a befejező munkálatokhoz, úgy mint fetés, tapétázás.

Határozottan javasolt az egy gyártótól származó komplett szárazépítési rendszer alkalmazása (gipszkarton lapok, profilok, glettelő masszák, szerelési tartozékok). A piacon a profilok széles skálája kapható, amelyek első ránézésre talán egyformának tűnnek. A valóságban azonban különböző vastagságú lemezből készülnek, más a horganyzásuk, formájuk. A véletlenszerűen alkalmazott építési anyagok használata hatással lehet a kidolgozás esztétikájára (látható és nehezen javítható repedések a lapokon) vagy akár veszélyeztetheti a biztonságot is. 

 

HASZNÁLD GIPSZKARTON KALKULÁTORUNKAT

Jellemző gipszkarton építési munkákhoz használd gipszkarton kalkulátorunkat, amivel 1 perc alatt kiszámolhatod mire lesz szükséged, illetve az mennyibe fog kerülni. A kalkulátorral számolt anyagokat akár online meg is rendelheted, vagy nagyobb mennyiség esetén kérhetsz rá egyedi árajánlatot.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUM

Nincs letölthető dokumentum

Ha tetszett a cikk, oszd meg hogy mások is láthassák!


Kölcsönzés

Hasznos linkek

Revco színposta

Baumit fugaszámoló

Telephelyek


EU pályázat