Login
Keresés eredménye:

Webshop termék találatok


Akciós katalógusÁrlistaEgyéb katalógus


Építőanyag kalkulátorok


Cikkek


Lastminute akciók


Tudástár - A hőszigetelésről őszintén

A hőszigetelésről őszintén

Mennyire fontos ma, hogy szigetelt legyen a házunk? Sokba kerül? Megéri? Olvass bele és megtudod.
2016-08-04
hőszigetelés

Kérdezz a cikkről

Többet szeretnél tudni? Tedd fel kérdésed!

Kérj ajánlatot

Érdekel a cikk egy terméke? Kérj rá árajánlatot!

Olvass hasonlót

Szívesen olvasnál hasonlókról? Ingyen Értesítünk!

Tudtad, ha szigeteletlen a házad...

 Belegondoltál már, hogy egy épület falainak állaga mennyit romlik 5-10-20 év alatt szigetelés nélkül?

 Tudtad hogy egy rossz szigeteléssel sok pénzt lehet kidobni feleslegesen az ablakon? 

 Mondta már neked valaki, hogy lakásod szigetelés nélkül elértéktelenedhet néhány éven belül?

És a sort kis túlzással lehetne folytatni a végtelenségig...

 

Mindenki ezt kérdezi ha szigetelni akar!

Akkor vágjunk bele:

Kedves Érdeklődő, neked mi az első két kérdésed, ha szigetelésről beszélünk? Ne is mondd! Kitalálom.

Mennyibe fog kerülni? Megéri-e ez nekem?

Olvass tovább figyelmesen és elárulom!

De előtte...

Megér 500 ezret egy szigetelés?

Tegyünk egy gyakorlati próbát

Mint mindenben itt is relatív a dolog. Nézzünk egy konkrét példát. Mondok egy számot 500 ezer, Neked megér ennyit házad homlokzati szigetelése. Nyilván ha kevés pénzből gazdálkodsz, akkor azt fogod mondani, hogy nem. Nincs ennyi pénzem...Nem akarok hitelt felvenni és nyögni sok éven át. Ennyit biztosan nem ér meg nekem.

 

Most akkor megér vagy sem...?!

Most tegyük fel újra a kérdést egy kis szakmai dologgal kiegészítve:

Mondok egy számot 500 ezer, ennyibe kerül házad homlokzati hőszigetelése, amivel megóvod házad szerkezetét és nem hagyod elértéktelenedni. Bizonyára hallottad, hogy új házak építésénél egyre nő a hőszigetelési követelmény szintje. Ez a te házad esetében annyit jelent, hogy minél több új ház épül a tiéd egyre értéktelenebb lesz. És mi lesz ha 10 év múlva el szeretnéd adni, mert egy kisebb is elég lesz idősebb korodra. Az első kérdések egyike amivel szembesülni fogsz: "és milyen szigeteléssel van ellátva...?" Na bumm...

Mennyit buktunk 10 év múlva a ma fel nem vállalt 500 ezerrel, valószínűleg sok milliót!? Akkor most a kérdés újra, így már megér 500 ezret???

  Igen, milliókkal értéktelenedhet házad.

 

Közben valamit elfelejtettem tisztázni. Az 500 ezer csak egy hasraütés szerű szám volt, egy szigetelés költségvetése nagyon sok tényezőtől függ. Egyébként a hőszigetelés kalkulátorunkkal ezt 1 perc alatt ki tudod számolni többféle verzióban. Még ne tedd, majd csak később árulom el hol leled a kalkulátort. Inkább olvass tovább. Még vannak tisztázatlan kérdések.

Te mit szűrtél le az előző gondolatmenetből? Mi azt szűrtük le, hogy általában minden relatív, de a szigetelés tekintetében van egy olyan sejtés, hogy érdemes hosszú távban gondolkodni mikor döntést hozunk.

Hol megy el a hő?

Szakmázzunk tovább!

Az előző szavak lehet nem hatottak meg, mert úgy gondolod annyival úgysem fog kevesebbet érni a házad, vagy majd eladás előtt gyorsan beszigeteled valami nagyon olcsó szigetelő anyaggal. (Sajnos rengeteg van) Ha mégnézik látszik majd, hogy szigetelve van. Máris nem leszek versenyhátrányban. Azt kell mondjam tévedsz ha így gondolod. Már ma is nagyon sokan kérik szakember segítségét, hogy egy profi hőtérképpel megállapítsák lakásuk gyenge pontjait. Egy rossz minőségű szigetelés esetében a kamera azonnal kimutatja, hogy szigeteltünk ugyan de mintha nem is lenne ott semmi. Úgy gondoljuk 10-15 év múlva ez olyan alapvető mozzanat lesz, mint ahogy 1990-ben még senki nem gondolta de 2005-re mindenki mobiltelefonnal a kezében járkált. Szóval ebben nem érdemes spekulálni.

Ezzel a kis kitérővel szerettem volna rávilágítani egy újabb lehetőségre amire szükséged lehet. 

Először is kezdjük azzal, hogy mutatok neked egy képet, ami elmondja általánosságában, hogy egy átlagos szigeteletlen lakás hol mennyi hőt veszít.

Az ábrából sok mindent le lehet szűrni. Az első amit észrevehetsz az, hogy a falakon keresztül távozik a legtöbb hő a lakásból. 

Viszont amit rögtön megérthetünk belőle, hogy bár a legnagyobb eredményt a homlokzati hőszigeteléssel lehet elérni, rengeteg hő megy el a tetőn, a nyílászárókon, és az aljzaton keresztül is.

Mi több ezek együttvéve több hőt elvisznek, mint a falak. Jól sejted arra akartam rávilágítani, hogy önmagában a homlokzati hőszigetelés még messze nem oldott meg minden problémát. Ráadásul, hogy bonyolítsuk a helyzetet ez a kép ahogy említettem egy átlagos házról szólt. A te házad messze nem biztos hogy ezekkel az értékekkel rendelkezik. Sejthető, hogy ezekhez az arányokhoz igazodik, de ennél biztosabbat csak egy hiteles jó hőtérkép segítségével lehetne mondani. A google keresőbe beírva több céget is találunk akik ebben segíteni tudnak. (pld. http://www.hofotocenter.hu/ , országosan bárhol készítenek hőtérképet)

 

Egy ilyen hőtérkép segítségével meg tudjuk határozni pontosan, hogy nálunk hol szökik a hő. Álljon itt még egy figyelmeztetés: Mielőtt elkezdenéd a keresőbe beírni az olcsó hőkamera szót is, hogy magad elvégezd a vizsgálatot. Igen lehet kapni néhány ezer Ft-ért mindenféle hőmérő kütyüket.  De ne gondolja senki, hogy ezzel képes olyan kimutatásra amire alapozva nekiállhat szigetelni. Azok a gépek, amik érdemleges választ adnak a kérdésedre több millió Ft-ba kerülnek. Nem beszélve a szakértelemről ami szintén kell hozzá. Én inkább azt javasolnám, ha teheted csináltass egy mérést megbízható szakemberekkel. Így valóban meg tudod állapítani hol érdemes nekikezdeni.

Na de mit érdemes szigetelni?

Ha úgy döntenél ilyesmibe nem fektetsz, akkor maradhatunk az általánosításnál. Ez esetben elsőként a homlokzati szigetelésre, másodsorban a tetőszigetelésre, és harmadsorban a nyílászárók cseréjére érdemes összpontosítani. Az igazán nagy kaliberű mérhető eredmények csak ez után várhatóak. És itt megint álljunk meg egy szóra. A következő felmerülő kérdés, hogy mikor fog megtérülni a befektetésem. Ez megint túl összetett kérdés ahhoz hogy egy szóban válaszolni lehessen rá.

 

Az viszont mindenképp elmondható, hogy a jelenlegi energia árak mellett is akár 6-8 év alatt megtérülhet egy jól előkészített és kivitelezett hőszigetelés. Azzal a ténnyel, hogy az energiaárak folyamatosan és meredeken mennek fel még nem is számoltunk. Ami ezt az időt csak lerövidíti. Ebben sajnos nincs megállás, a helyzet csak rosszabb lesz. Az energia igényünk egyre nő, az energiahordozók kinyerésének módja pedig egyre drágább lesz. Már korábban említettem a szabályozást ami szerint egy új háznak egyre nagyobb hőszigetelés technikai követelményeknek kell megfeleljen. Ez nem csak Magyarországon van így, ez egy Európai Uniós szabályrendszer, és nekünk is alkalmazkodni kell hozzá. Ezeket pont az energia kitermelés egyre növekvő árai miatt vezették be.

 

A feltételezés szerint 10-15 éven belül az energia ára akár 10x-e is lehet a mainak. Ha ma nem gondolkodunk tehát, évről évre nehezebb lesz, és évről évre drágább lesz behozni a lemaradást. Ennek beismerésére sajnos nem fordítanak kellő figyelmet. Bár a rengeteg hőszigetelés korszerűsítésére kiírt pályázat is mind ennek fontosságát mutatja. A szigetelésgyártó cégek mind ezt szajkózzák, amire persze mondhatjuk, hogy érdekük a termék eladása. Ez félig-meddig igaz is. De abban tán még nagyobb igazság van, hogy előrelátóbban gondolkoznak mint mi. Magyarország a szabályrendszer betartásában egyelőre enyhébb szigort alkalmaz, gondolva hogy nekünk kevesebb pénzünk jut szigetelésre, mint nyugati szomszédainknál. Vannak viszont kulcsévek amire minden tagállamnak ugyanarra a szintre kell eljutni. Ez annyit jelent, hogy 2020-ra mindenkinek el kell érni egy azonos szintet. Ha ma spórolunk az olcsóval, néhány év múlva sokkal nagyobb szigorral fogunk szembenézni. És nem okolhatunk majd senki mást, csak saját magunkat, hogy miért nem voltunk előrelátóbbak. Egy svájci mondást had idézzek neked, amin érdemes elgondolkozni. Így szól:

   A svájciaknak nincs pénzük az olcsóra...

„A svájci embereknek nincs arra pénzük, hogy megvegyék a rossz minőségű olcsó termékeket”

Ami magyarra fordítva annyit jelent, hogy amit ma megspórolsz a silány minőségen, azt később mikor belátod a tévedésed, és egy drágábbra kell cserélned, akkor összességében sokkal többe kerül, mintha már az elején jól gondolkoztál volna, és megfelelő ár-arány értékbe fektetted volna a pénzed.

Sajnálom, hogy túl sok jóval nem kecsegtettelek e cikkben. Egyszerűen csak szerettem volna rávilágítani arra a valós problémára ami „fenyeget” bennünket.

Az igazi kérdés mennyi pénzt veszítünk a késlekedéssel?!

A kérdés szerintünk nem az, hogy kell-e szigetelni vagy sem. A kérdés az mennyi többletbe fog kerülni a halogatás. Hány éven át fogunk egyre borsosabb árat fizetni lakásunk melegéért. Miután rájöttünk, hogy tényleg tenni kell valamit, mert most már aztán tényleg nagyon drága, addigra mennyivel fog többe kerülni a szigetelőanyag ára, és mennyivel fog többe kerülni a kivitelezés költsége. Egy kicsit azért segítünk elképzelni. Néhány éve, mondjuk 4-5, egy átlagos homlokzati „hungarocell” szigetelés ára centiméterenként kb 100 Ft volt egy m2-re eső felületet véve. Ma ez a szám több mint 200. Tehát 4-5 év alatt megduplázódott. Őszintén megmondom, mindez úgy történt, hogy mi magunk akik ezzel foglalkozunk, majdnem észre sem vettük. Soha nem volt eget rengető árváltozás, ma mégis duplájánál tartunk, úgy hogy csak egy 4-5 éves intervallumot néztünk most meg. Ezek után képzeljük el, hogy mondjuk 10 év múlva, mire olyan magas lesz a fűtés költsége hogy alig bírjuk, akkor mennyibe fog kerülni. Nem akarok jósolni, de ma szemmel nagyon drága lesz. A bevételünk is annyi szorosa lesz a mostaninak? Nem valószínű…


Legközelebb

A téma még rengeteg kérdést tartogat.

Példának néhány amiről majd egy következő cikkben beszélni fogok neked:

rossz szigetelő anyag + jó kivitelezés = silány végeredmény

jó szigetelő anyag + rossz kivitelezés = silány végeredmény

Mik azok az U értékek a szigetelőanyagoknál, és mennyire vegyük komolyan őket?

Milyen szigetelő anyagot érdemes választani?

és még sok érdekesség.

Remélem cikkemmel, segítettem rávilágítani fontos dolgokra, és hogy hasznát veszed amikor úgy döntesz, hogy pénz áldozol házad szigetelésére.

UI: a cikk közepén ígéretet tettem, hogy néhány perc alatt forintosított képet kaphatsz ONLINE arról mennyibe fog kerülni a szigetelésed. Akkor íme a link amin elérhető a kalkulátor:

Hőszigetelés kalkulátor

Még annyit utóiratnak. Ha kalkuláltál, és kérdésed van fordulj hozzánk bizalommal. Kérj kalkulációdra egyedi árajánlatot. Keresni fogunk, és segítünk a pénztárcádnak legmegfelelőbb megoldást kiválasztani.

 

 

 

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUM

Nincs letölthető dokumentum

Ha tetszett a cikk, oszd meg hogy mások is láthassák!


Akciós újság

Kölcsönzés

WEBSHOP

Revco színposta

Baumit fugaszámoló

Telephelyek


EU pályázat